Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těhotenství normálně trvá 40 týdnů (10 lunárních měsíců (po 28 dnech) nebo 9 kalendářních měsíců).

 Těhotenství můžeme rozdělit do třech pomyslných obodbí - tak zvaných trimestrů. Pro každý trimestr je z hlediska psychologie těhotenství důležité něco jiného.

První trimestr počítáme zhruba od 1. -12. týdne těhotenství

Druhý trimest počítáme zhruba od 13. - 24. týdne těhotenství

Třetí trimestr počítáme zhruba od 25. týdne těhotenství až do porodu

 

Psychika ženy v prvním trimestru těhotenství:

Pro toto období je typické, že se těhotná žena uzavírá do sebe, smiřuje se s faktem, že v ní žije plod. Těhotná žena také obvykle uvažuje nad tím, jak miminko naruší nynejší partnerský vztah či vztah ke staršímu dítěti. Těhotná žena dále prochází pocity rozpolcenosti vůči nemožnosti žít starým způsobem života. Tyto pocity rozpolcenosti jsou úplně přirozené a je škoda klást si za ně vinu.

V tomto období se u těhotných žen mohou objevit pocity strachu z potratu a u některých žen již pocity strachu z porodu. Ženy, zvláštěpak prvorodičky, mají obavy z toho, jestli zvládnou svojí roli matky. Dalším mezníkem v psychice těhotných žen je změna tělesné konstituce. Ženy si uvědomují, že nemají své tělo pod kontrolou. Některé ženy mohou vypozorovat, že se na počátku těhotenství více uchylují ke své matce - pokud s ní mají dobrý vztah. Je to  proto, že se cítí v ohrožení pod tíhou velké životní změny a podvědomě se vrací, jakýmsi pudem z dětství, do bezpečné náruče - a sice své matky.

 

Psychika ženy ve druhém trimestru těhotenství:

Toto období je charakteristické hormonální stabilností a také již proběhlým smířením se ženy s růstem miminka v sobě, často se proto vyznačuje klidností a harmonií. Ženy jsou obvykle hrdé na své těhotenství, cítí že jsou matkami. Těhotné ženy mívají tendenci hlásit se ke "komunitě matek" - k ženám, které jsou buď také těhotné či již mají děti a společně probírat různá témata týkající se mateřství. V tomto obdbobí pociťuje těhotná žena první pohyby plodu a díky tomu si uvědomuje více své dítě a uvědomují si ho více jako samostatnou bytost. Dále je možné, že se těhotné ženy cítí jako "cizinky ve svém těle" - jejich tělo se mění a ony si mohou připadat méně přitažlivé (mělo by to být spíše naopak ).

Tento trimestr je typický pro prožívání bujných fantazií a představ o svém ditěti - jak asi bude vypadat, jak se bude chovat, jaký bude jejich společný život. Často proto matky potřebují vědět jak se dítě vyvíjí a jak roste. Typická pro toto období je také touha poznávat děti - děský svět. Žena chce znát dětské potřeby, přání, chování. Nechává si proto často vyprávět o tom, jak se ona sama chovala v dětství nebo sleduje děti jak si hrají či jak se chovají.

 

Psychika ženy ve třetím trimestru těhotenství:

Jestli-že je první trimestr těhotenství považován za období citové rozladěnosti, musí se tento trimestr označit také tak. Tentokráte však hladiny hormonů nekolísají kvůli začátku a udržení těhotenství, ale už se připravují k porodu. Ženy se v tomto období cítí velmi zranitelné a možná i závislé na někom. Potřeba vědomí, že za nimi někdo stojí, je nesmírně veliká.

V tomto období ženy nejvíce uvažují zda zvládnou porod a často z něj mají strach. Možným doprovdným projevem strachu z porodu je snění o porodu. Pokud ženy nemají informace o průběhu a možných způsobech prožití porodu, uchovávají si o něm iracionální představy.

Fantazie o ještě nenarozeném miminku zde již nejsou tak bujné, podle autorky knihy Sedm etap mateřství Murphyové je to proto, že se žena podvědomě připravuje na reálný střet se svým dětátkem, tak aby nebyla dezorientovaná. Ve vyšším stádiu těhotenství může těhotným ženám těhotenství připadat nekonečné, s větším bříškem se mohou cítit trochu nemotorné. V tomto období je také typické připravování prostoru pro miminko.

 

 

 Eva Lorenzová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

derese?

eva,26. 1. 2017 23:05

dobry den, jsem ve 4mesici a zacinaji mi neskutecne deprese misto te pohody co pisete. chtela bych o tom s nekym mluvit ale nedokazu to rict nahlas natoz nekomu kdo me zna, muzete mi dat rosim kontakt na psychologa ci sycholozku zabivajici se materstvim? mela bych byt stastna a misto toho porad brecim:(dekuji moc

Re: derese?

Eva,27. 1. 2017 19:41

Dobrý den paní Evo,
zkuste obrátit přímo na mojí kolegyni z těchto stránek, paní doktorku Elišku Kodyšovou, je to psycholožka s bohatými zkušenostmi s psychologií období těhotenství a mateřství. Její mail je: eliska.kodysova@aperio.cz Držím palce, ať se brzy cítíte lépe, Eva

jak mam pomoct

rosta,21. 9. 2015 13:04

Dobry den,zajimalo by me,jak muzu pomoct sve partnerce,ma rizik.tehotenstvi. co pro ni mohu udelat,jake vitaminy ji koupit a tak. je uz v devatem tydnu.

Re: jak mam pomoct

Eva,23. 9. 2015 13:34

Dobrý den Rosťo,
určitě bude fajn, když si se svojí partnerkou popovídáte a zjistíte, s čím jí můžete pomoci. Zkuste se třeba více zajímat o chod domácnosti a ulehčit jí z počátku toto. Dále určitě bud příjemné si spolu o těhotenství hodně povídat. Zkuste s ní více komunikovat a pečovat o ní. Velice pravděpodobně to ocení :-)
S pozdravem
Eva

mohla bych se zeptat?

:P,18. 8. 2013 10:37

na pouti jsem nebyla zcela ztrizliva a skoncila jsem s jednim klukem v posteli .on je jenom prstil a ja jemu honila mohla bych otehotnet?

nadpis

Pepa,8. 3. 2013 16:29

Ahoj, nasel jsemm na netu super stranky s automaty zdarma a jeste ke vsemu pekne sexy babou tam :D mrknete na www.ZdarmaAutomaty.cz a zahrajte si :)

Re: nadpis

Arlen,20. 3. 2013 20:00

to seš tady asi trochu mimo?! :/

joj svet není normalní

katerinka,3. 3. 2013 12:32

mam rada miminka :) :)

nadpis

Sandra,25. 2. 2013 14:15

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nová forma přivýdělku, ideální na zimu, když je večer hodinka dvě času :) Sama si takto vydělávám už od ledna a fakt mě to nadchlo! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kacka :) Kdyžtak mrkněte na www.Cervena-Cerna.cz

POCHVALA Č.2

SARKA ,25. 9. 2012 14:31

Diky Vaším se dozvidám vše potřebné. Od A až do Z. Panika mi trochu ustupuje. Zjištuji ze i negativni pocity k tehotenstvi patří. Děkujeme

pochvala

Klára,26. 7. 2010 16:00

Super stránky, snad kromě http://www.naseporodnice.cz jsem nenašla lepší stránky, které by se věnovali tématu těhotenství. Velké díky všem autorům.