Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na tomto místě se můžete anonymně ptát na různé dotazy týkající se psychiky v těhotenství, budeme se snažit Vám co nejrychleji odpovědět .

 

Pokud Vás zajímá problematika prožitků ženy v těhotenství, pravděpodobně Vás bude zajímat i problematika porodu a poporodního období :-) To je moc dobře, protože člověk by měl být aktivní a jít ve svém životě do hloubky. Ostatně celé toto životní období je pro každou ženu velkým mezníkem a životním uzlem...

 

A proč Vám toto píši? Nově jsem totiž založila stránky Obejmutí po porodu. Jakožto porodní asistentka jsem si všimla, že se ženám po porodu věnuje málo pozornosti. Vše se točí kolem miminka, ale co žena?

aha.jpg

Pokud Vás zajímají témata jako jak zpracovat svůj porodní zážitek, jak navázat kontakt se svým tělem, co to je kontaktní rodičovství, přírodní podpora zdraví po porodu, sexualita po porodu a další, mrkněte sem: http://obejmuti-po-porodu.cz/

NEBO MŮŽEME BÝT V KONTAKTU I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/ObejmutiPoPorodu/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Jsem těhotná

Eva,9. 5. 2013 21:21

Toto je poradna na téma psychika v těhotenství, nedokáži takto diagnostikovat těhotenství :-)

Jsem těhotná a mám strach

Jana,19. 4. 2013 8:39

Dobrý den,
potřebuji se někomu vypovídat. Kamarádky kolem mě jsou těhotné už 5 měsíců a já jsem začala si plánovat, jaké to bude, když budu taky čekat mimi a říkala jsem to příteli, dívala se na kočárky na výbavičky, prostě jsem povědomě cítila, že už bych i mimi chtěla, začala jsem koukat na miminka kolem a představovala si, jaké to bude, ne všechny děti mne ale braly, některé mne úplně vždy nechávali chladnou. Jednou jsme s přítelem nekontrolovali sex a já jsem teď těhotná, asi 5 týden. A jsem úplně mimo, přes den je to v pohodě , ale pak se rozbrečím, jak to vše bude, že se nevlezu do šatů, že vše bude jiné, nemůžeme si užívat volnosti atd. Vím, že to zní sobecky, ale já čekala jiné pocity. Je mi 29 let , přítel je o dva roky mladší a bere to lépe než já. Už jsem dokonce uvažovala i nad potratem, i přes to, že jsme tomu nechávali volný průběh a já neberu antikoncepci 1,5 roku. Mám jen obavy, že se na mimi nebudu těšit a to, jak jsem se před tím těšila, že byla jen nějaká euforie.
Děkuji za rady.

Re: Jsem těhotná a mám strach

Marie,20. 4. 2013 10:11

Neboj se, první tři měsíce je béžné mít rozházenou psychiku a nervy na pochodu. Vždyť se ti mění veškeré hormonáloní dění v těle. Je přirozené, že každé miminko tě nerozněžní, ale buď si jistá, že až uvidíš to svoje, nebudeš jej chtít už nikdy pustit, či jen na chvilku zavřít oči, abys o něco nepřišla. Buď v klidu a těš se na mimi. Všechno příjde samo!

Re: Jsem těhotná a mám strach

Veronika,6. 5. 2013 9:32

Neboj se ničeho, ty obavy jsou normální... ja za chvilku rodím a nejistá si jsem celé těhotenství - to mi bude 33, takže nejvyšší čas na mimi jak všichni říkají...:-) Těhoteství je těžká doba pro psychiku, nejlépe Ti bude s dalšími těhotnými a zabav se plánování výbavičky, hledáním kočárku podle tvých představ, zařizování pokojíčku/koutku pro miminko... když pak držíš ty věcičky, je to nejhezčí chvilka za celou dobu ;-) Hodně štěstí a vydrž, chce to pevné nervy!! ;-)

Re: Jsem těhotná a mám strach

Eva,9. 5. 2013 21:19

Dobrý den paní Jano,
děkuji ostatním ženám za odpovědi pro Vás. Vidíte, že v těchto pocitech nejste sama, jsou úplně přirozené :-) Všichni automaticky předpokládáme, že těhotenství je naše splněná touha, jen samé štěstí. Není tomu tak. Je to právě velmi zranitelné a citlivé období, kdy se Vám mění snad úplně vše - od těla, po psychiku až ke smyslu života. Nikam na sebe nespěchejte, dejte všemu volný průběh a na mateřství si zvykejte, nic není hned. Však i právě proto trvá těhotenství 9 měsíců, abyste si na roli matky zvykala a nacházela se v ní. Hýčkejte se, připouštěte si všechny své pocity a užívejte si slunné dny. S pozdravem, Eva

Planuji ditě měla jsem styk po tydnu mi je divně mužu být už tehotná,trpím i štitnou žlazou

Ludmila,16. 4. 2013 18:40

Hezký podvečer.Je mi už třicetčtyři a planuji dítě.Měli jsme přitelem nechraněný styk a uběhl tyden a jemi divně.Po ránu trochu na zvracení,pichání třislech,i palení kolem pupiku.Je možné už být těhotná.Trpím i štitnou žlázou.Děkuji za radu

Re: Planuji ditě měla jsem styk po tydnu mi je divně mužu být už tehotná,trpím i štitnou žlazou

ivana,25. 4. 2013 6:34

Vypadá to na těhotenství, mám to samé, test už mám slabě pozitivní. je mi 34 a je to moje třetí :-) Takže já myslím, že by to mohlo být.

proč nás nechce?

kasparzuzi@seznam.cz,3. 4. 2013 14:40

Dobrý den, otěhotněla jsem, neplánovaně, vztah s otcem dítěte netrval dlouho, ale já o něj stojím, chtěla jsem jít na potrat ale nedokázala jsem to. On se teď na mě zlobí, neodpustil mi, dítě nechce ani mně ne. Jsem zoufalá, , hodně to bolí, těhotenství probíhá zatím normálně, na mimi se těším, ale trápí mě jeho postoj, já nic, já muzikant....je možné, že svůj postoj změní? Děti z předešlého vztahu už má ale ty jsou už odrostlé. D2kuji ZUzana

Re: proč nás nechce?

Eva,4. 4. 2013 16:21

Dobrý den paní Zuzano,
to co Vás potkalo, je typická rekce muže, který není na těhotenství své partnerky připravený a zralý. Těhotenství pro něj znamená životní změnu a zodpovědnost. Nevadí, že už má děti z předešlého vztahu. Nyní chce žít třeba již více pro sebe a nechce se vázat a být zodpovědný. Tím myslím, že nechce mít na sobě pocit, že Vás i miminko musí zabezpečit, že novému otcovství musí podřídit svůj volný čas a že musí omezit svůj dosavadní životní styl. Je možné, že Váš partner si chce svůj život již spíše užívat, na nic se nevázat. Není to však pro něj omluva... Je to jeho reakce a projev potřeby rychle se vyvázat z nadcházejících změn.
Paní Zuzano, je mi to líto, ale někteří muži takto prostě zareagují. Nevím, do jaké míry je možné předpovídat, zda partner své chování změní. Ano, je to možné. Vašeho partnera však neznám, tak Vám nemohu poradit.
A co poradit Vám? Vy už jste první těžké rozhodnutí udělala. Rozhodla jste se, že si své miminko necháte. To je důležitý krok. Nyní na tom můžete stavět :-) Vím, že není lehké být svobodnou matkou, ale lze to zvládnou!
Paní Zuzko, zkuste si se svým partnerem ještě o všem promluvit, ale neponižujte se a nedoprošujte se. Mějte svojí hrdost. Jste schopná vše zvládnout sama. Až si toto uvědomíte a překonáte rozhořčení z chování Vašeho partnera, můžete pokročit zase o kus dále. Důležité pak bude udělat si dobré zázemí a začít si těhotenství více "užívat". To znamená být v klidu, soustředit se na sebe a na miminko, obklopit se hodnými lidmi a vytvářet si pomalu představu o sobě jako o matce. Věci, které nemůžete změnit a ovlivnit, tím se netrapte. Soustřeďte se na to, co máte ve svých rukách. Přečtěte si něco o prenatální komunikaci, o možnostech relaxace. Také bych Vám doporučila navštěvovat nějaké kurzy pro těhotné, budete v kontaktu s ostatními ženami. Pokud budete potřebovat více si o všem popovídat, ozvěte se. Eva

Muzu byt tehotna

jana,26. 3. 2013 21:26

dobry den,chtela bych se zeptat zacatek menstruace jsem mela 9.3. a 16.3. jsem mela nechraneny pohlavni styk ,myslite ze bych mohla byt tehotna boli me porad v podbrisku , dekuju za odpoved

Re: Muzu byt tehotna

eva,4. 4. 2013 16:04

Dobrý den, nyní Vám odepisuji již asi pozdě, že?
Žena většinou otěhotní v období ovulace, která je zhruba za 14 dní po začátku menstruace. V období ovulace je nejčastější otěhotnění. Každá žena však nemá takto přesně ovulaci a tak otěhotní v tomto termínu není pravidlem. Proto Vám takto těžko mohu sdělit zda jste těhotná či nikoli. Neplánovaný styk neproběhl v období ovulace, ale i přesto jste otěhotnět mohla. Na druhou stranu pobolívání v podbřišku, které jste zaznamenala mohla být právě ovluce.
Eva

Těhotenství chtěné / nechtěné?

Paegas ,16. 3. 2013 15:39

Dobrý den,
jsem v 9.tt a uz cely mesic premyslim o tom, zda o dite vubec stojim. Partner mi leze na nervy a nedokazu si s nim predstavit zbytek zivota. Nejhorsi je, ze mi je 30 a deti jeste nemam. Napadaji me myslenky, jestli vubec deti chci. Ale v jednu chvili ano, a v druhe se mi jevi potrat jako nejlepsi reseni. Nechci nikomu zkazit zivot.

Diky za radu.

Re: Těhotenství chtěné / nechtěné?

Eva,4. 4. 2013 16:00

Dobrý den,
Vaše pocity jsou zcela normální. Zkuste si přečíst nějaké starší příspěvky a zjistíte, že podobné změny se týkají více žen. Zkuste všemu dát volný průběh. Takto na dálku Vám mohu pomoci jen obecně. Nejideálnější by bylo, kdybyste si s někým o tom promluvila osobně. Začátek těhotenství znamená pro každou ženu krok do neznáma a není to žádná lehká věc. I ta žena, která těhotenství plánovala se neubrání pochybám zda o těhotenství stojí a zda dělá správně. Do jisté míry to je normální, ale pokud by Vás přepadaly úzkostné stavy a trápila byste se, obraťte se na nějakého odborníka nebo s s tím svěřte nějaké své kamarádce či blízké osobě. Také si promluvte se svým partnerem o tom, co pro něho těhotenství znamená. I pro něj to je změna...Kdybyste cokoli dále potřebovala, můžete se ozvat. Eva

nechci rodi a uz asiani dite dal nosit

Dydi,13. 3. 2013 17:39

ahoj mam za sebou 4 samovolne potraty a ted jsem ve 14tt a uz nechci necitym se nato nemam k diteti zadny vztach mimco je sice zatim v poradku i pohyby jsou patrne ale ja proste ted dite nechci, napred sem byla vydesena ze jsem otehotnela velmy kratce po potratu, pak sem se na dite tesila ale kazdy tyden mam o nej menci a menci zajem az jako bych ho nenavidela nechci v zadnem pripade rodit nedokazu si prectavit ze bych mela dite a zvlas ted ze snoubencem jsme se rozesly on vyhrozuje ze my dite po porudu vezme a ja uz nemam chut to dyte nosit priju si jako verlyba pritom uz pome uz vsichni rvou ze 11 kg je prilys velky vahovy ubytek, nevim proc ale proste to dite nechci a to je asi docela divni rict kdyz je pomalu vymodleny ale nechciho a nechsi rodit nechci nic co se tice ditete chci svuj zivot co stim je to normalni????

nadpis

Pepa,8. 3. 2013 16:40

Ahoj, nasel jsemm na netu super stranky s automaty zdarma a jeste ke vsemu pekne sexy babou tam :D mrknete na www.ZdarmaAutomaty.cz a zahrajte si :)

nadpis

Sandra,28. 2. 2013 12:00

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nová forma přivýdělku, ideální na zimu, když je večer hodinka dvě času :) Sama si takto vydělávám už od ledna a fakt mě to nadchlo! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kacka :) Kdyžtak mrkněte na www.Cervena-Cerna.cz

nevraživost k manželovi

jajka,12. 2. 2013 14:30

dobrý den, jsem ve tretim trimestru tehu a trapi me, ze jsem skoro alergicka na manzela....zajimaji me jen me deti, manzel je az na druhem miste....doslova mi leze krkem i kdyz mi nic neprovedl...je to vlivem tehotenstvi? diky za radu

Re: nevraživost k manželovi

Eva,14. 2. 2013 13:09

Dobrý den,
partnerské vztahy se v těhotenství proměňují. Zkuste si pročíst některé dotazy z poradny, zjistíte, že se Vám v něčem mohou podobat. Těhotenství představuje pro každou ženu období změn a citlivosti. Reakce upzadění manžela před dětmi může být normální. Samožřejmě však záleží na tom, jaký spolu máte vztah a jaké city k němu chováte. Pokud Vás Vaše chování vůči němu trápí, doporučuji Vám si s ním o všem promluvit. On samozřejmě také vycítil Vaši změnu chování. Může se Vám zdát, že nevíte, proč tato změna nastala. Může to být způsobeno rozkolísaností hormonů a zvýšenou ochranou dětí (mateřské chování), ale také nějakým potlačeným konfliktem. Zkuste si o všem s partnerem promluvit, uvidíte, že se Vám uleví. Eva

Re: Re: nevraživost k manželovi

jajka,25. 2. 2013 20:14

dekuju za odpoved

nadpis

Sandra,25. 2. 2013 14:23

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nová forma přivýdělku, ideální na zimu, když je večer hodinka dvě času :) Sama si takto vydělávám už od ledna a fakt mě to nadchlo! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kacka :) Kdyžtak mrkněte na www.Cervena-Cerna.cz